Rabu, 30 Disember 2009

Cuba nasib..

Buat pertama kalinyer,mummy nak try this contest untuk mia..
"Sugarissa Kids & Nature"
nanti hadiah kiter kongsi2 ye..

Gambar ni diambil semasa we all bercuti ke Australia...Nur Maysaa Damia ni sangat suka ngan haiwan..kalau boleh nak tunggang sekali..tapi mummy tak bagi takut anak mummy ni jatuh lak....hehe..see...dier bukan nak bagi makanan tu kat kanggaroo tapi bagi tangan dier kat kanggaroo..

Tajuk: Mia si cilik pencinta haiwan

*mia: "mummy..mia nak bawak balik kangaroo ni bleh? mia nak jadi kawan dier
*mummy: "hmm boleh, mia ngan kangaroo ni pun nak sama tinggi jer..hehe"

Jika anda juga rasa nak join contest ni klik kat link bawah tu yer...chayyok


ok! wish us luck..n you tooo.....




Selasa, 29 Disember 2009

setahun berlalu

hari ni 29 dec 2009..lagi beberapa hari ,nak new year kan kan...best best...tahun 2009 memang best bagi mummy...sbb tahun ni ada banyak perkara best yang berlaku, ANTARANYA:
  1. kami ada baby Nur Maysaa Damia...hmm dah setahun umurnye..
  2. tahun nih jugak mummy , papa n mia pegi melancong ke Australia.. hmm best2
  3. dapat sambut first besday mia...besar besaran
  4. pegi family trip ke Langkawi, nenek, atok,cik ja, mummy , mia n papa..
  5. buat first passport untuk mia...ske ske
  6. mummy beraya ngan mia
  7. first time kami pakai baju sama sefamili
Harap tahun depan memberikan lebih memori yang indah untuk mummy, antara planning next year:
  1. Melancong ke Jakarta Bandung
  2. azam nak turunkan berat badan
  3. Nak bukak sspn untuk mia takpun amanah saham didik
  4. Nak wat famili bisnes...harap2 lah jadi
  5. rumah baru siap end of the year...best2..tak sabar nak deco deco deco...nanti mummy jemput wat house warming next2 year lah 2011..hehe
  6. siapkan satu bilik khas untuk mia..mummy wat deco ek..warna tema purple pink n white..i like..

Khamis, 24 Disember 2009

WISHES



M.E.R.R.Y  C.H.R.I.S.T.M.A.S  2009
&
H.A.P.P.Y  N.E.W  Y.E.A.R  2010

Annakku dah besar..



damia dah 1 tahun lebih...macam2 karenah dier sekarang..berjalan dah laju...dah berlari..kadang kadang saje jer jengket2 kaki cam pakai high heel. skang nih celik mata bangun dari tido jer duk sibuk baca buku favoret dier tuh...sambil selak bulu, jari montel tu duk tunjuk2 macam kiter tunjuk kat dier..then muut tu ada la kuar perkataan...bola, kakak, cam baca buku....mia mia..dah besar skang...mummy ingat lagi masa mia kecik2..

masa tuh mia baru pas pantang..3 bulan..mia dulu klu nak tido tak boleh bunyi bisin sikit mesti terjaga pastu nangis...mia masa tuh nak tido berbedung lagi ngan kain batik nenek...bila mia tertido kat ruang tamu, mummy n papa terpaksa angkat mia, dengan cara pegang penjuru tilam then angkat pelan2 supaya mia tak terjaga....sbb klu mia jaga, abislah mummy tak dapat buat keje lain...hehe

bila mia dah 4 bulan..mia dah pandai meniarap..so papa dah alih kedudukan kati ke tepi dinding , jadi bila mia terbangun dan meniarap takdelah jatuh katil.first travel wif mia, masa tuh pegi sabak bernam ke kenduri kawan opis papa, kak su. mia masa tuh mummy pakaikan gown yang mummy beli (RM98) ...mia pakai skali tu jeh sbb dah tak muat dah. dalam perjalanan ke sana, mia tak banyak ragam..tapi masa on d way kat tanjung karang mia uk uk..huhu..busyuk kereta...hehe..so papa berhenti kat masjid...mummy basuhkan eyak mia, pastu mummy bagi susu...then teruskan perjalanan,. Sesampainye ke sana, kami jumpa pengantin..mia nampak jer pengantin pandang dier..terus nangis..masa 4 bulan nih, ia dah kenal orang...bila org yang dier tak kenal mesti dier nangis..walaupun org tu tak tegur dier. klu dukung dier lagilah melalak..mia mia...

masa berlalu dan berlalu mia meningkat usia 7 bulan...dah merangkak laju..dah boleh duduk sendiri.....bila dah merangkak, hmmm berkemas lah mia setiap hari...abis barang meynan bersepah2 dibuatnya.pastu dah pandai meniti tepi2 kerusi, almari...hah paling best dier dah pandai buka almari.

umur 9 bulan dah menunjukkan tanda2 nak berjalan...tapi takut2 lagi..then tepat usia 10 bulan mia dah boleh jalan, masa tuh hari raya..kat kelantan. mungkin disebabkan ada ramai budak2 duk berjalan2 depan dier menyebabkan inisiatif dier untuk cuba berjalan sendiri..

umur 11 bulan ..papa n mummy bawa mia travel jauhhhhh ke Australia..on 3-7 Nov 2009. mula2 mummy nervous gak takut mia nangis bila naik flight nanti..tapi ternyata sangkaan mummy salah..mia happy saje dalam flight.n nak tido pun senang. Masa kat Aussie, mia memang baik, sampai Aunty Asha kata..senangnyer bawak dier jalan2...tak nangis langsung..dalam hati mummy ..anak mummy memang dah besar...

bila usia mia meningkat setahun..terasa cepat masa berlalu..mummy rasa sedih gak.anak mummy dah besar..dulu mummy pegangkan botol susu mia, sekarang mia pegang sendiri...dulu mummy suap mia makan, sekarang mia makan sendiri.. dulu mummy selalu dukung mia ke sana ke mari..sekarang mia boleh jalan sendiri...huuuu semua mia boleh buat sendiri tanpa bantuan mummy lagi...rasa macam kehilangan sesuatu..tapi itulah hakikat...satu hari mia akan tinggalkan mummy juga..bila da kawen nanti...insyaallah...

untuk mia, mummy doakan mia sentiasa sihat, dimurahkan rezeki, mummy sayang mia sepenuh hati dan jiwa, semoga mia jadi anak yang solehah, dan bijak !...ok mia!...

Jumaat, 18 Disember 2009

untuk anak-anak kiter jer

sejal seminggu yang lepas, after balik dari langkawi (family gathering) damia tak sihat..demam ,selsema, batuk. mungkin disebabkan perubahan cuaca agaknya..sehingga hari ini mia keadaan mia masih lagi tak sembuh, kadangkala demam, kadangkala ok...tapi batuk ngan selsema still ada. siaan dia...

semalam 16/12 we bawa mia ke Klinik Pakar Kanak-Kanak Putra, untuk amik ubat. papa tak cukup duit, malas nak cocok, so mummy pakai duit mummy dulu. nanti papa bayar tau tau jangan wat2 lupa lak.hehe...bayar tau...hehe...we all sampai klinik kol 6.30pm...ngam2 time klinik bukak. klinik ni bagus tau..memang i suggest kan kat mama n papa lain lah...doktor dier very frendly..n klinik dier comey..cute ..siap ada playground lagi..mia suka main gelongsor.hehe..hilang demam dapat gelongsor....

then after check up, doktor kata ada kahak dalam peparu, but no worries, dengan ubat boleh hilang untuk cairkan kahak..no wonder bila mia titon ada bunyi semacam dari tekak dier..siaaannn.....pas amik ubat dan bayar RM99 ....we all balik....dengan kos yang agak mahal itu , mummy n papa tak kisah asalkan mia cepat sihat....

then mummy terfikir...hmmm.....mahal gak ubat mia nih...klu dihitung2 sejak mia dilahirkan banyak gak kos yang dibelanjakan...semua untuk my lovely daughter...dengan perbelanjaan itu,mummy ngan papa tak pernah rasa terkilan atau menyesal membelanjakan apa saja untuk mia.

Teringat masa mia masih dalam perut mummy, papa n mummy pergi shopping barang baby, seronok tengok barang baby, so excited ...sehingga membelanjakan RM 400 untuk baju baby sahaja...i mummy rasa ..takpe...untuk anakku jugak...n hope papa pun rasa cam tuh...:) Klu ada parent yang nak jadi papa n mama skang pikirlah kos perbelanjaan yang perlu dibelanjakan untuk persiapan menimang cahayamata. boleh sampai ribuan tau...tapi takpe untuk anak juga.

Ni mummy nak kira anggaran yang dibelanjakan untuk Nur Maysaa Damia Sejak lahir sehingga sekarang (ni yang mummy ingat je ar, yang tak ingat tuh....agak jer ar..)
  1. baju mia  (masa lahir)= rm400
  2. palypen = rm250
  3. rocker = rm199
  4. stroller = rm1500 (agak mahal lah) (light weight tau)
  5. buai = rm250 (electric nyer)
  6. pampers 5 beg sebulan,satu beg rm 30 = anggaran rm1800
  7. susu Enfalac A+ (sampai 6 bulan) , satu kotak RM60 , 1 bulan -4kotak=rm1440
  8. susu EnfaPro A+ (sampai 12 bulan) - subsidi opis papa..separuh = rm 700
  9. susu EnfaGrow A+ (sampai sekarang) = rm 250
  10. makanan,nestum,biskut = rm 400
  11. medical (sakit, termasuk imunisasi) = rm 1000
  12. medical (delivery- Casearean) = rm3500
  13. Toys - (V-tech brand) = rm400 (2 barang)
  14. toys sampingan + books= rm 200
  15. baju raya = rm 300
  16. besday party totally = rm 800
  17. gelang kaki (papa beli) = rm600
  18. pakaian harian (papa n mummy belikan)--> anggaran = rm 700
  19. bumbo seat (for babies) = rm 200
  20. Seat baby ( high chair) = rm 50
klu dijumlah kan..campur ngan benda benda lain yang mummy tak hingat apa tah..adalah dalam anggaran 20,000 ribu ringgit malaysia dah...huih banyak tuh..leh bayar downpayment wish..hehehe...takpe semua untuk anakku juga..

klu dihitung memang banyak jumlah rm20 ribu tuh, tapi macam tak rasa sangat yang duit dah abis banyak tuh..mana taknya, asal kuar shopping jer, mesti baju si kecit tuh yang dibeli, klu hajat nak cari baju kite, last2 baju mia gak yang jumpa dulu..hehehe..so excited beli baju baby ni sbb semua baju tiu tiut je...paling best shopping kat baby PONEY kat SACC..best giler..beli 3 helai baju dah RM300..how come? haaaa pk pk la sendiri..mahal ke tak mahal baju kat situ...tapi berbaloi...bajunyer tahan sampai skang..simpan untuk adik damia lak..hahaha tah bila tah...hahaha....bukan mummy je yang kuat shopping ,papa pun sama..pegi mana2, klu dier outstation mesti ada jer apa2 untuk mia, tak kiralah baju, toys , books atau apa2 jer...pernah skali tuh dier ada seminar kat Singapore....dia beli socks untuk mia, comey2 tapi besar..hehehe..apala kaki anak sendiri pun tak ingat saiz..papa papa//ish..

lagi satu..kami akan berhabis habisan untuk beli mainan damia..kami akan pilih mainan yang memberi peningkatan dalam perkembangan pertumbuhannya..selalunya mainan damia mesti lebih dari RM 150 lah sbb yang jenama maheyy..anak mummy nih demand tau....pernah belikan dier rocker yang boleh jadi motor tuh RM299...fuh..! sampai skang elok lagi dan mia suka main motor tuh..


#motor wheel damia...cost RM299..huhu

then pasal susu, mummy  tak bernasib baik sebab tak dapat bf kan mia masa newborn dulu..so pity me..tapi mummy ngan papa cuba beri yang the best untk mia menggantikan breastfeed. klu u all nak tahu mia dah banyak merasa susu formula sebelum dier dapat susu yang betul2 sesuai untuk dier..
  1. mula mula mummy try lactogen, mia cirit birit dah muntah..
  2. then tanya pendapat sedara mara, mereka suh try susu soya..so papa belikan isomil..mia try seminggu jer.. tapi mia sembelit lak..sian mia..nangis jer...
  3. then mummy suh papa cari susu lain..so papa beli susu friso gold..mia minum 3oz jer pastu muntah..huhu mummy tak tau lagi nak bagi susu apa..
  4. then doktor sarankan anmum...mia minum sekejap jer ..tetap juga sembelit...
  5. pastu papa belikan Enfalac rumusan khas( untuk baby yang mengalami masalah LF dan muntah2)..2 hari jer mia minum ...mia kena cirit birit lak...huhu miaaa
  6. pastu papa terbaca dalam tenet, ada susu nih yang 90% menyerupai susu ibu..namanya ENFALAC A+ ..then papa belikan kedai baby susu tuh..dan akhirnya mia minum susu tuh sampai 6 bulan


# susu mia from newborn untill 6  month



#susu mia from 6-12 month



#susu mia from 12 untill now..(she likes vanilla the most)

Susu ENFALAC A+ nih harganya mahal gak lah...tapi papa tetap gak nak bagi susu nih kat mia walaupun mummy rasa cam MAHEY laaaa...sbb kata papa, mia tak makan pape selain susu, so biarlah susu yang mia minum nih (enfalac A+) adalah yang terbaik untuk mia...disebabkan itulah mia nih cepat betul perkembangan nya...dan BIJAK...sbb susu nih lebih kandungan DHA berbanding susu lain...

pasal GADGET mia..hmm yang paling mahal papa pernah belikan adalah stroller damia..kami beli stroller mia masa tuh umur damia cukup 44 hari..habis pantang..beli kat One Utama...tak ingat kedai apa, tapi kedai baby lah..bukan jusco la tapi. Sebelum beli stroller damia , ada beberapa kriteria yang mummy n papa pikirkan masa pemilihan stroller nih:
  1. perlu ringan sbb senang nak angkut ke mana2 especially nak bawak naik kapal terbang
  2. saiz yang kecik bila stroller di fold kan, sbb takut tak muat masuk bonet kereta memandangkan klu nak balik kampung kene pk nak letak beg pakaian lagi
  3. then nak handle nye boleh di tukar ke depan dan ke belakang..bukan one side handle jer..
  4. nak cari yang canggih sikit lah..baru ada gaya..hehe (tu mummy nyer kriteria) hahaha
  5. boleh menampung baby sampai umurnya lebih kurang 4 tahun..senang sikit takyah dukung jer
n lastly , kami jumpa stroller yang sesuai dengan kriteria ini..this is COMBI brand from Korea..sangat ringat..beratnye hanya 4kg..best2 ..sama berat ngan laptop tau..boleh angkat dengan jari telunjuk jer..hahaha..berbaloi baloi//macam harganya lah...RM1500..fuh..takpe..untuk anakku jugak


#stroller damia...comey kan.. i like orange color..

lagi satu nak cerita pasal PAMPERS..masa nak pilih jenama pampers yang sesuai , mummy selalu tanya opismate apa yang sesuai, ramai yang cadang huggies n diapers...sbb ia berpatutan..tapi mummy rasa mummy nak try mami poko, walaupun ia antara pampers yang mahal,tapi berbaloi..masa dalam pantang ,damia tak pernah kena ruam..ternyata mami poko is the best..sbb mummy tak pernah guna krim diapers untuk mia masa dalam pantang..sekarang mia pakai mami poko pants..sbb susah nak baringkan dia masa pakai pampers..sebelum nih mia pakai fitti basic n huggies dry comfort...ok tapi klu tak tukar lama mesti kena ruam lampin. tak salah pilih yang agak mahal sikit untuk anak anda asalkan mereka sentiasa sihat dan happy tanpa ruam lampin..pilih lah mami poko ya..

rasanya itu jer lah yang mummy nak kongsi untuk post kali nih..apa apa pilihan anda untuk anak anda pastikan yang terbaik yang anda boleh berikan, kerana merekalah satu satunya permata hati kita..jangan rasakan mereka membebankan kiter kerana terpaksa berhabisan duit untuk mereka kerana mereka memang telah dianugerahkan untuk kiter maka jagalah mereka dengan sebaik baik jagaan yang anda boleh beri. Apa yang anda corakkan sekarang akan menjadi permulaan asas untuk kemajuan akan datang...Choose the best for ur children...ya...bye...see u untill next post..

Sabtu, 12 Disember 2009

terasa jiwang..

tak tau lah ...tah ....sejak dua mmenjak nih terasa sayu je hati dengar lagu lagu balada2 nih..yang paling sayu bila dengar lagu dari penyayi aiman yang bertajuk Cinta terakhir...sayuuu hatiku ...setipa bait bait katanya menyentuh sanubari....ada yang tersentuh tatkala lagu ini berkemundang.huhu..cuba korang hayati lirik lagu nih..tutup mata..besttt
liriknyer berkisah pasangan bercinta yang mendambakan percintaan mereka berakhir dengan ikatan yang suci.bagaikan kolah cinta pertamaku..dan kaulah cinta terakhir ku....tapi jika sudah ditakdirkan tuhan,bukan jodoh kita,akhirnya terputus jua....usah melawan takdir kerana mungkin yang lebih baik sedang menanti kita.....semuanya atas ketentuanNya...

dengar lagu nih ek.....

Jumaat, 4 Disember 2009

Cebisan puisi

rasa macam nak beli jer VCD cerita Ketika Cinta Bertasbih nih.tengok preview dalam you tube cam best..ala ala ayat ayat cinta..dah lama tak nangis tengok cerita cinta cam dulu dulu..hehe...nanti nak carilah VCD dier..sapa nak pinjam leh lar..hehe...ada beberapa petikan puisi antara husna dan anna dalam cerita tuh yang best sangat dijadikan halwa telinga..nak baca tak..ni i tuliskan..klu nak dengar..bukak volume tu kuat2 ek.tunggu lepas lagu ni habis...hayatilah..

"cinta adalah kekuatan
yang mampu
mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibah
ITULAH CINTA..."


Hayati...dalami...nikmati


masa bawak kereta pagi tadi...terdengar di radio lagu yang best ni..bila kita dengar bait-bait lirik nyer memang menyentuh sanubari..kaitkan kiter dengan Allah S.W.T, kita dengan kekasih hati kiter dan sebagainye lah....nih i lampirkan lirik nyer..dan lagu sekali...dengarkan ye...

Ketika Cinta Bertasbih


Bertuturlah cinta

Mengucap satu nama

Seindah goresan sabdamu dalam kitabku

Cinta yang bertasbih

Mengutus Hati ini

Kusandarkan hidup dan matiku padamu

Bisikkan doaku

Dalam butiran tasbih

Kupanjatkan pintaku padamu Maha Cinta

Sudah di ubun-ubun cinta mengusik resah

Tak bisa kupaksa walau hatiku menjerit

Ketika Cinta bertasbih Nadiku berdenyut merdu

Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang

Sujud sukur padamu atas segala cinta

Sabtu, 28 November 2009

Happy Birthday to u ..Damia






akhirnya berkesempatan jugak nak tulis post nih..all about damia's 1st besday...on 22nd Nov 2009..actually his besday on 23rd..we all decide buat awal sbb ari besday damia tuh jatuh isnin...

on that day..22nd..khemah mula dipasang jam 3pm..dipasang lambat sebenarnya sbb kat depan umah ada jitan wat kenduri. then cik ja mula men deko khemah tersebut . mia lak sibuk di siap kan oleh mummy nyer..gown baru, riben kepala, n stokin comey...mia dah siap..
papa lak pegi amik laksa, satay n cake mia....tetamu tak sampai lagi...setelah lama menunggu...then barulah kawan i kak nita sampai diikuti kak nor, kak tanty dan lain2...mia maintain comey...mummy pun comey pakai serba pinky..tema pink besday mia kali nih...cute kan...


                                                                  # mini banner damia#

hmm..tetamu mula sampai reramai..termasuk opismate i..thank to kak yus, kak tanty, kak nor, wani, nad, shamshy, jiji, shidah, zura zun, my BFF hana n fiancee...kak nita,  syakirah n family...n others.. hope u all enjoy our menu on that day..laksa penang pak andak..hmmm sedapppp..sehingga menjilat jari...

majlis dimulakan denga bacaan doa..hmm mia memang suka baca doa ...dengan dihias cantik oleh mummy nye...mia suka majlis dier... dia yang dulu tadah tangan...



doa time..



mia ready nak berdoa



# allah huma barik lana


ala terbalik lak..hahaha



Ahad, 22 November 2009

kehadiranmu ....sempurna...



dua hari lagi anakku genak setahun Nur Maysaa Damia ...nama yang dipilih oleh ku...memberi maksud..'Cahaya penampilan membanggakan dan kebijakan'...Lahir di Pusat Perubatan UMRA..shah alam selangor tahun lepas tepat 1.07 tengahari...huhu ..tak sangka begitu sepat masa berlalu..anakku membesar dengan sebaiknya...

terkenang kembali kisah bertarikh 15 nov 2007 tarikh aku keguguran sewaktu kandungan pertamaku berusia 12minggu.. sebab keguguran tidak dapat dikenalpasti kerana, janin tidak membesar dan hanya kantung yang kelihatan setiap kali scan even jantung pun tidak kelihatan atau bunyinye.Masa pertama kali dengar doktor kata..'Puan, mungkin kali ni bukan rezeki puan..janin tidak lagi membesar..dan kite perlu lakukan keluarkan ia.(masa tuh i dah bleeding sikit2..sakit tak rasa sangat). Dan i redha yg ia bukan rezeki ku lagi..so ia dikeluarkan...selepas itu..masih lagi perlu berpantang cam biasa.

Setelah 3 bulan keguguran...i disahkan pregnant...im so excited..but this time ..nervous gak takut2 berulang kembali kisah lama...so this time im very teliti n menjaga kesihatan..ambil asid folik setiap hari ..tak pernah tinggal. dapatkan suntikan hormon dan ubat untuk kuatkan rahim. semua dilakukan untuk janin , supaya sihat membesar di dalam rahim ku...

3 bulan pertama tidak sukar bagiku, kerana kurang loya, cuma cepat keletihan, of coz lah...pegi kelas mengajar, naik tangga, turun tangga (walau tingkat 1..hehe)...tetap penat bagiku....my hubby pulak kena pergi kursus 2 minggu kat France..huhu...tu la kali pertama kami berjauhan lama lepas kahwin.
Nasib baik rumah dekat ngan mama...senang..tapi i tetap tidur rumah sendiri..tah rasa selesa ngan rumah sendiri..lagipun taknak lah susahkan mama..masa usia kandungan 12 minggu doktor buat temujanji untuk tengok jantung janin..so ..takut mula dirasai..on that day..i datang ngan hubby lepas waktu kerja...masa doktor mencari jantung baby ..i ternampak dari monitor nye ada macam benda kelip2..dan doktor mengesahkan yang ia jantung baby..ohhhh happy dengan apa yang diucapkan oleh doktor....so we all balik dari klinik hari itu dengan perasaan sangat gembira...

trimester kedua....masih biasa bagiku..kadang2 agak moody...maybe....pembawakan budak..nafsu makan memang membuak buak masa tuh...menyebabkan naik KG nyer..hehe..never mind..anything for u my dear baby....

trimester ketiga..kepayahan mula terasa, yang mana perut sudah mula membesar bagai buah tembikai..fetus sudah mula menendang nendang..kadang2 menyebabkan ku rasa nak terkucil..even masa tuh tengah lecture....hehe..sowi students...i got to go to the toilet...n my students sungguh prihatin dan faham situasi lecturer nyer....nak masuk 32 minnggu...i disahkan ada hipertensi...but mild saja...kadang2 ok kadang tak..so doktor suggest for C section...hooooooo  hoooo...seram dengar..takmolah bedah..nak normal...huhuhuhu...so after heard that i control makan...sampai lah pada satu hari...i pegi klinik for routine check up then..doktor mendapati my BP naik..so i kena admit esok untuk induce baby kuar...alahai..rasa nak tercabut jantung dengar..apalak induce2 nih..doktor explain..i terpaksa diinduce sb BP dah naik haritu 150/90...so kena induce klu boleh normal ok klu tak C section lah..aduhai..tu yang takut tuh..

so doktor telah memasukkan ubat induce pada malam tuh jam 9 malam. We all tak balik umah , but terus stay kat sana sb barang2 dah tersedia ada dalam kereta..so i just inform my family yang dah kena induce malam tuh..lepas doktor masukkan ubat ke V i ...we all tak check in bilik wad lagi sbb malas nak duduk dalam bilik..so i n hubby decided nak makan dulu kat bawah (kedai mamak) sbb doktor tak bagi makan dah pastuh..pas makan we all check in dan malam tuh i n hubby bermalam di UMRA. nurse selang beberapa jam akan pantau my BP...then keesokannya jam 6 bagi....i rasa nak terkencing..so i bangun ke toilet dan dapati ada darah..im not panic..coz i dah tahu akan turun darah..then masa tuh dalam kepala i ..hmmm ubat induce tuh sudah berfungsi,,,dah waktu2 selepas ini mesti menyakitkan..and betul tekaan i..selepas beberapa jam bermula dari jam 7 pagi i dah rasa contraction..mula2 selang 30 mint..sehinggalah selang 2 min..huhu..tak tahan sangat...doktor seluk..baru 4 cm...dan doktor telah memecahkan ketuban..n doktor mendapati air ketuban sudah bertukar kehijauan..means baby dah buang najis n dalam situasi ini proses kelahiran perlu dipercepatkan ..takut2 baby tertelan najis...hmm doktor suh naik labor room..kat situ doktor masukkan air ..lagilah contraction semakin cepat..tak tahannnnnn....tapi laluan masih tak buka..sedangkan kepala bayi sudah berada di bawah....dalam hatiku masa tu memikirkan .."mummy faham baby memang nak tolong mummy, berusaha untuk keluar melihat alam tapi i berserah....TQ baby for ur effort..(dari situ i dah faham yang Damia sudah mula pandai berusaha sendiri sejak dari lahir)

tapi semuanya ditentukan oleh Allah s.w.t , setelang sejam bertarung nyawa menahan kesakitan yang amat...i diminta untuk dimasukkan ke operation room..doktor bertugas masa tuh doktor rafi...i disuntik ubat bius di tulang belakang...dan dibaringkan di situ..huhuhu sejuk nyer bilik nih..16 darjah celcius.sepanjang pembedahan i tak terasa takut malahan ghairah nak melihat anak sendiri...selang 10 min doktor menolak perut ku dari atas ..dan baby dikeluarkan ..tanpa sebarang bunyi..dah i bertanya kepada doktor, samada baby dah keluar belum n they said.." yes she's already here puan"..selang beberapa saat ..i terdengar suara baby menangis...dan  menangis..kuatnya baby tuh nangis..anak siapa lah tuh..( masa tuh i tak tau pun yang menangis tuh anak sendiri rupanya)...hehehe

setelah operation tamat ..nurse membawa bayi kepadaku..dan first time ku melihat anakku sendiri...putih...sepet..cam jepun..betul ke ini anakku...huhu so comeyyyyyyyy loooo....



*pic damia baru berusia beberapa jam*
comey kan..


huhu..tak boelh lupa di saat itu..dah damia membesar bagai johan hehehe...perkembangan nyer memang cepat..damia sudah kenal orang sejak umur 4 bulan...dah boleh meniarap bermula umur 5 bulan..mula merangkak umur 7 bulan..dan mula bertatih berumur 9 bulan dan berjalan berumur 10 bulan...selain dari tu..perkembangan tatabahasanye memang meluas..cewaaahh...stat dengan sound ' uuuuuuuuuuuuuuu' masa tuh 4 bulan...then ' aaahhhhh ; 5 bulan....6 bulan dah panggil awoookkkk (means atookkkk)...7 bulan dah boleh sebut "awoh" means allah ..( sbb nenek nyer selalu buka astro oasis)...8 bulan..."tatata bababa mamama papapaa laaaaa" 9 bulan , 10 bulan...." dua suku kata " bula" means bola, "buya" means book ya( buku fav dier) "11 bulan ..." kakak, jaja (cik ja dier), papa, bapak (kawan baik dier), mama( nenek dier), ehhhhh (cat dier), am am (mamam) , dan setiap kali i nak pegi kerja sudah pandai ikut....   so fast she grows up....rasanya setahun itu tak lah terlalu lama bersama damia...Nur Maysaa Damia kehadiranmu menyempurnakan kebahagiaan mummy dan papa....Selamat ulang tahun yang pertama buat anakku yang tomei tomei dan clever nih...muaaahhhhh....we all love u ...SWEETHEART ....

Jumaat, 20 November 2009

bz wit preparation...

huhu..damia's 1st besday is around d corner..we all so exicted nak wat majlis besaran untuk little sweet damia...siap nenek ngan cik ja nyer duk ajar nyanyi lagu besday n cara nak tiup lilin...damia akan tersengih sengih bila ada org tepuk nyanyi lagu besday...siap suruh orang lain tepuk sekali...comey ar my dottter ni...

i n hubby bertungkus lumus nak merealisasikan besday dis lil damia..my hubby perlu pikirkan menu hari kejadian , dier kena carikan katering..tu je papa buat..huh...i selaku mummy perlu sediakan cake, goodies bag for guest,decoration,khemah..hah manyak woo mummy wat..ini tak adil...

Menu dah settle, we all decide amik laksa, tempah beberapa kuih dari mak sedara..n beberapa menu dari main katering dkt saujana utama.menu yang kami amik:
a) bihun goreng singapore( abislah singapore kena goreng..haha)
b) pulut panggang
c) kole kacang
d) teh tarik
e) roti jala

harga boleh tahan murah lah untu 50 orang makan..RM 250 jer...murah kan tak termasuk laksa lah
itupun my hubby nak order satay lagi..uih..meriah tuh...

Part i baru 60% settle:
Cake         
 tempah kat secret recipe , i order yang boleh letak gambar damia sekali...RM 140 (kek apa  lah mahal sgt nih..wait n seee)

Goodies bag:
tak beli lagi, tapi i decide brg2 dlm2 tuh...belon, lolipop, candy n TQ card.

Khemah :
dah tempah, hari ni nak kena reconfirm untuk scallop nyer..(i nak scallop gak kaler pink n white)

Deco :
settle, i beli dari kedai party n ballon kat seksyen 9 shah alam..kedai dier best...nanti Saturday nak tempah helium ballon lah....for my lovely damia tuh...

yea..yea..tak sabar nak tunggu that day .....invitation pun dah dihantar ke rumah2 dan opis...hope mereka datang memeriahkan majlis...wait n seeeee...



WE ALL LOVE U..

Rabu, 18 November 2009

jalan2 di Perth day 1-2

akum..hehe...bertemu kembali..ni nak sambung tentang our family vacation ke perth baru2 nih..hari pertama 4hb nov 2009

jam 8pagi kami sampai ke rumah asha di subiaco..dengan perut yang lapar..nasib baik asha sediakan breakfast..makan sosej aussie..best..pandai asha masak..then ..kami mandi dan bersiap untuk city tour lak..b4 that asha dah pinjamkan student card from her frens so..kitorang naik bas murah lah...yes...

kami keluar rumah dalam jam 9.45 mcm tuh then berjalan kaki ke bus station depan simpang umah asha..
comeynyer bus stop dier..masa tuh...cuaca tak panas sangat..berangin sejuk best ar...i biasalah bawa beg damia n stroller..mia didukung papanya..


*comeykan bus stop dier..hehe

then we all naik bus ke city of Perth..yang best pasal perth nih..i like bus dier...comey..n friendly..bas ni boleh sengetkan badan dier untuk bagi person yang bw stroller baby naik bus tuh...suka tengok dier sengetkan bus tuh..n..memang ada tempat untuk parent yang bawa stroller dlm bus tuh..so tak perlu lipat stroller anda..bawa naik jer..best best ske ske ske
banyak tempat kami pegi...mula2 jalan2 kat Supreme Court Gardens...best..ada roses..wahhhh...sempat gak lah amik gambar yang menarik..di sana.


*kat supreme court

pastu kitaorang pegi jalan kat Bell Tower..unik tul tower tuh...setiap 1pm dier akan bunyikan bell tuh..macam bunyi bell gergasilah. tapi kami tak masuk...jalan2 kat luar jer sbb banyak lagi tempat nak pegi...so we all decide naik bus balik untuk berjalan2 ke tempat lain..kitorang pegi jalan kat town tengok kedai souvenior..
spaling best i suka LOndon Court..best..mia dilepaskan untuk berjalan sendiri...seronok dier tuh..


                               
                                                        * seronok nyer jalan..ske ske...

then...kitorang pergi harbou town..shopping souvenior lagi hhe..after balik umah mengelepet kepenatan hahaha

tomolo lak..pagi2 buta i n asha pegi tempat sewa kereta untuk amik kereta sewa..we all sewa kereta nissan tida..calor putih cun ar..best gak naik kete nih comey nyer..then kami balik umah untuk amik my hubby n damia..b4 that amik kawan kitorang akmal at town..then terus ker caversham..dlm perjalanan we all singgah kat margeret river choc factory..pegi curi choc hehe...


                                   
                                    
* see ..a lots of choc....

pas singgah kilang choc tuh sambil kenyang makan choc..we all teruskan perjalanan ker caversham wildlife park..best...dengan harga tiket for adults 22 dollar..students 17 dollar ok lah...we all masuk..kat depan tu kami disambut si peacock yang comey..



*asha menari ngan peacock..hehe..cantik kan

then we all meneroka setiap genap park tuh mula dengan burung, kanggaroo..huhu..best dapat bagi makan kanggaroo..kat sana kanggaroo dibiarkan lepas camtuh jer...boleh pegang lar..mana2 yang yu suka.. i dapat pegang sekor..damia pun suka pegang gak..



* berani pegang yang kecik jer..hehe



* damia yang berani...good gurl baby

pas pegi tempat kanggaroo....kami pg tempat show wombat..kat tepi padang yang tak berepa luas lah...tapi best..kami picnic kat situ..bentang tikar..duduk minum air..ada bawak bekal nasi goreng yang i masak pagi tadi tapi smua orang dah kenyang..damia lak..nak mamam biskut jer...


                                      
* picnic....best2..



*nur maysaa damia in Perth...

abis bergambar ngan wombat..masa untu KOALA pula...huhu....mula2 tengok koala..macam patung jer tapi sebenarnya its real...comey..
     

                               
 
 eh lupa lak sebelum pagi tempat koala kami tengok pertunjukan membuang bulu kambing biri2 dan memerah susu lembu.....seronok...sangat.... pastu kami balik ...dalam perjalanan pulang singgah pulak kat tempat orng buat madu...hmmm semua nyer test rasa tapi 1 botol jer yang kami beli...

lepas hantar balik akmal yang tak tau jalan umah dia tuh (guna GPS hp hubby i baru jumpa jalan pulang), kami singga kat shopping mall besar kat ngan umah akmal tuh sbb nak jumpa kawan kepada kakak asha yang menetap di aussie..besar bangat shopping mall nya ya...sesampai kami kat mall tuh..terus masuk tetiba masa nak dukung mia letak dalam stroller ada bau yang tak sedap..i guess mia yak yak..hey....so kitorang pg kat baby toilet dier kat mall tuh..wahhhh wa cakap lu..tempat tukar diapers baby dier cangggihhh..besar..siap ada sofa, tv, microwave( panaskan susu/sterilkan botol susu)...canggih...siap ada playground lagi..wah..kagumnya...sambil2 melihat kehebatan bilik itu..i membasuh yak mia..uuuu cuknyer....then buatkan susu mia, disebabkan air bancuhannya sejuk..i panaskan guna microwave yang sedia ada tuh..pakai botol avent jer...haaa tu la kelebihan avent..tahan gelombang mikro...belilah AVENT k...dah siap susukan mia..kami ke restoren sushi tempat kami nak jumpa ngan kawan kakak asha tuh...

                                     
                             * tang tengah tu lah kwn kakak asha..dier belanja makan yum yum


dah jumpa..duduk makan lak...i tempah teriyaki..fuh lazizun org arab cakap..delicious lah..dan semua itu dibelanja oleh kak herrieta ...TQ akak..muah muah muah....ske ske....pas makan kami pulang dengan kekenyangan yang amat sangat..masa tuh jam menunjukkan kol 10mlm........esok adalah hari terakhir kami di perth..asha ajak pg fremantle untuk shopping habis habisan..haha..k lah so nanti i cerita part yang tu lain kali ek..dah ngantuk nih nak titon sok kelas kol 8 pagi ma....babai...

Rabu, 11 November 2009

AWAN DAMIA....ku ingin terbang...PERTH


hihi..lama tak tulis dalam blog nih kan..huh penat gak balik bercuti nih...we all sampai hari sabtu kat malaysia terys terpengsan ..ahad hari tuh tak kira penat lagi , boleh lak pegi berjalan ke KLCC..haha..ni nak cerita psal our family trip ke Perth Australia..hehe best best..tak terkata..ye la menjejak kan kaki ke luar negara memang terasa bangga..cewah..kat sana we all melawat kawan lama i, merangkap best fwen...memang rapat sangat cam sister..dulu masa kat UKM kami bertiga berkawan baik..kemana-mana mesti bertiga ..HANA, ASHA, AYU..we all dulu ada key chain yang dikait sendiri..tertulis ....HANASHAYU..haaa cool tak..ngan pakwe kitorang pun kitorang tak wat camtuh..kami pernah tido sama2...lepak sama...hehe..dan tak lupa mereka ni lah yang setia datang ke majlis tunang dan kawen i..ASHA..sanggup datang lewat malam b4 i kawen dulu just for nak lukis henna kat tangan i..n after that smua org puji lukisan henna dier..best2..haa memang rindu la zaman bujang2 dulu...

eh sambung ke arah tujuan tajuk di atas yer...flight kami ke perth pada 3 nov jam 11.50 pagi.. hmm abah n mama n aja menghantar  kami ke LCCT airport , jam 8 mlm kami dah bertolak..mia so excited masa dalam kereta, tapi lagi 15 min nak sampai airport dia tertido..sampailah kami check in smua beg..stroller damia check in jugak tapi masih boleh bw sampai boarding gate. then kol 10.50 we all decide masuk ke ruang departure...mia still sleeping..then sampai ke kaunter immigration..pasport dicop...damia dah bangun dah..kemudia kami berjalan melihat kedai kat kawsan bebas cukai tu sblm pergi ke boarding gate..teringat nak beli barang pesanan dari asha...satu katon rokok salem elite untuk kawan kakaknya..eh murah jer RM50...tapi pembelian memerlukan customer tunjukkan pasport...i tak tau sbb apa..my hubby kata sb dier nak sahkan yang kiter nih bukan dari luar..hanya customer yang nak berlepas jer yang boleh beli kat situ...hmm betul gak kan...so takpelah..

then masa kat dalam balai menunggu nak boarding nih..mia dah bangun dah..i dudukkan dier atas kerusi..she s still mamai..i bg biskut kat dier tapi makan pun cam tak larat..i know shes hungary..nak susu...disebabkan i tak bawak air bancuhan susu( sb i assume tak bole bw any liquid over than 100ml) jadi my hubby kena pg beli kat cafe luar . after 5 min..dia kembali dengan air panas..wah bagus hubby i...then terdengar...
'penerbangan ke perth akan berlepas sekarang sila beratur di pintu pelepasan. dahulukan bayi dan warga emas...'
haaa dah panggil..so i kemas2 lah..ramai org dah berkerumun kat gate tuh..tak sempat jugak..terpaksa duk blakang mat2 minah 2 salleh tuh gak...then we all berjalan ke plane..wah besar gak air asia X nih..ssampai kat tangga naik ke plane..stroller kami paskan kat FA untuk dier simpan dalam cabin..huhu dah atas plane nih..terus ke tempat duduk..excted naktgk tmpat bassinet untuk damia..hmm ok lah..but seat dier sempit sikit...


mia dalam bassinet..hehe..nak gak dier duduk situ

haaa..ni lah bassinet damia..tapi masa berlepas..dia tak pasang lagi..dah ada di awangan (cewah) baru dipasang. so leh tak damia dlm tuh...sepanjang penerbangan ini..damia tak menangis pun...sebelum ni terdetik gak takut bawa baby sbb klu nangis susah..tapi ternyata..Nur Maysaa Damia ni tak menangis tapi sangat suka naik flight..satu pesanan kepada ibu2 yang nak bawa baby anda naik flight...:
1) pastikan anda bawa air bancuhan yang cukup untuk buat susu semasa atas flight
2) mungkin anda ada terdengar dr mana2 org atau sesapa lah yang cakap tak boleh bawak any liquid lebih 
   dari 100ml untuk hand carry..tapi sebenarnya..apa2 untuk babay..its ok..and dibenarkan ok..tapi  
   janganlah  bawak banyak...mentang2 lah boleh kan...hehe
3) bawalah permainan kesukaan anak anda untuk dier main atas flight nanti..mcm mia..dia paling suka buku
   ABC dier tuh...dier panggil 'buya'..do know where she got that name..apa2 lah
4) ni penting: masa plane nak naik ngan turun bagi baby mminum air selang 5 minit..sbb telinga baby akan
   berdengung bila kapal terbang turun dan naik..so bila bagi air..kuranglang sikit rasa tekanan di
   telingannya...
5) bawa selimut tebal untuk baby yang tidur di bassinet terutama klu flight malam sbb sejuk.....
thats all my tips...

2 jam pertama atas flight ..kami disediakan makan yang my hubby tempah awal..dapat nasi lemak n chicken BBQ..not bad lah....damia masa tuh tak tido lagi..so sambil makan sibuk layan dier lah yang kadang2 suapkan sikit nasi ke dia..nyum nyum

then abis makan..dah ngantuk ..mia ditidurkan oleh papanya kat dlm basssinet....pas dapat susu terus pengsan ...damia tido sampai kami landing ke tanah perth..senangkan ..thanks u mia..mummy sayang mia...
tepat jam 5.50 kami landing di perth..dah settle hal immigration...kami terus ke toilet untuk tukar pampers damia..so suprised ..bestnye toilet baby dier...cool....cantik...berteknologi..siap ada sofa lagi...best2...pas tukar pampers...kami jalan2 dalam airport sementara menunggu taxi....


setiba kami di airport Perth...sejukkk 18 degrees

dalam kol 7 kami naik taxi ke rumah asha..hehe..org taxi tuh pun tak tau kat mana umah tu tapi no worry ..taxi sana ada GPS wooo...so settle...hmmm itulah sedikit coretan hari pertama di perth..tunggu sambungan nya nanti ek....ske ske ske..banyak lagi nak crita ni...tunggu ekkkk....

Selasa, 3 November 2009

Packing Time!!!!

huhu..malam  malam buta dok packing barang untuk esok..yehaa holiday to Oz....best2...flight esok kol 11.50malam berlepas ke Perth AUSTRALIA...here we come...meet my good good fren there..nur intaniah or Ashabee...hehe..

selepas balik ambik hubby i kat airpot tadi, we all singgah kat bandar sungai buloh pg bank, my hubby nak kuarkan duit untuk tukar kepada australian dollar..huhu skang rate dier RM1 kiter 3AUD there...it means if u tukar RM1000 --> it will b 300AUD only...fuh..berapa nak tukar nih..itu terpulang pada my hubby lah..dia banker..hehe...hah nak cerita pasal nak gi perth nih..mulanya awal feb 2009 ..we all nak bercuti ke Koh samui kat Thailand..u know satu pulau yang cantik kat sana..very nice tau..tapi disebabkan bwk baby..cam tak sesuai ke sana ..so after discuss ngan hubby ..i suggest ..how bout Aussie..i suka tengok koala yang slow melow tuh..then i teringat kat Asha( study kat sana)..hah leh duk umah dier..ini sudah bagus...so my hubby survey flight ticket..ada yang offer...so just 'click' and YES tomorrow we all akan landing baiknyer ke tanah Perth..

hah sambung cerita...pasal pack barang nih..i decide takmo bawak barang banyak sangat..so i bawa satu troli beg, saiz kecil which is baju damia jer dalam tuh, include..pampers, sleepwear, casual wear n formula milk...this formula milk hv to declare as soon as u arrive.or not ia akan dicampakkan ke tepi....hmmm susah gak Oz nih..terlalu ketat bab makanan yang dibawa masuk...kasut pun takleh kotor, sebb mereka beranggap kasut yang kotor boleh membawa penyakit kepada tumbuh tumbuhan kat sana.hmm betul gak tuh..why malaysia tak wat cam tuh..?

                                           satu beg untuk damia....penuh ngan susu n pampers jer

selain beg troli tuh, i isikan bagpack satu untuk baju i ngan hubby, termasuk kain sembahyang supaya senang nak amik..


so esok i kene masukkan susu kat dalam bekas khas untuk susu sb for hand carry , tak boleh bawah any liquid lebih dari 100ml..hmmm memang kene bancuh susu kat atas flight lah...untuk damia my hubby dah booking bassinet seat for her comfort..nak tido..lah..then it will give us more space under leg..as we know air asia seatnyer kecik sikit..perjalanan selama 5 jam..tahan ker duk tempat sempit..masa booking dulu we all tak tau rupa bassinet tuh camner..so i cari dalam tenet..huh rupanya bassinet tuh melekat kat dinding...camni ha rupanye...(harap2 damia nak la duduk dalam tuh) heheh..



ni la rupa bassinet seat tuh..bayangkan mia yang kat dalam tuh...hehe cam naik bot jer..

then tak lupa beg damia(yang ada pampers, susu powder, 2 helai baju, biscuits, sleeping mat, passport of 3 of us,

kandungan : nestum ,pampers, bedak, baju, buku mia, wet tissue,n passport

dah settle mengemas barang2..tengok jam dah kol 1..mata tak ngantuk lagi...so i layan blogging lah..hehe..ok nite enjoy reading..ya...hmm sebelum tuh..nih beberapa checklist tuk esok:
I kena beli beberapa barang sebelum ke sana:
1) syampoo head shoulder untuk asha
2) bulu tangkis (asha)
3) jelly gummy (asha lagi)
4) nestum damia
 ok chow dulu....

Isnin, 2 November 2009

all about BERANI

hmmm..hari ni i bangun awal kol 5pg sb nak hantar my hubby ke aiport subang, outstation to terengganu by firefly...huhu gerun dgr nama tuh..cam bas mini yang diterbangkan...gek gek gek..hehe..tapi not bad gak...boleh lah ....disebabkan bangun sangat awal, damia tak bangun lagi, masih lena diulit mimpi..sambil tido menonggeng dier...hehe...bon bon becar...so i ring ring my mum untuk tunggu kan dier kat umah,selalunya i yang pegi hantar umah mama tapi disebabkan c tecit tuh takmo bangun so terpaksalah minta mama yang datang.

kol 5.45 i ngan hubby kuar umah menuju ke airport subang. kol 5.55 dah sampai, wah dah sampai ..pantas tul...kalah concorde plane..haha...lah klu tau camnih baik i balik umah pastu, tapi memandang kan i dah mandi , dah bersiap nak g opis , so  meneruskan perjalanan ke opis gak. dalam hujan renyai2 dengan i tak tau jalan ke opis (dari airport ke seksyen 13 shah alam) (i penah drive ke sana tapi lupa sb selalunya hubby i yang drive). so i redah je ah..ala klu sesat pun baru kol 6 meh..hehe..last2 i jumpa jalan...masuk ke glenmarie..haha dah tau dah jalan benar nih...disebabkan minyak kereta nak abis. so i benti kat shell sebelum simpang giant tuh..beli breakfast..nasi lemak ngan apple juice..nyum nyum..lapar nih..then pg isi minyak ..tentulah pakai card shell hubby i...hehe..tq b.

then hujan masih rintik2 ..i meneruskan perjalanan ke opis, huh..hari masih gelap lagi, masuk pagar kolej, pak guard tenung lain macam jeh..hehe..slalu datang kol 9.nih awal tuh...i sampai kol 6.20 tuh..pegi thumb print..naik opis ..sampai....GELAP..alamak..ni yang takut nih....slow2...i jalan beranikan diri..pg gagau suis lampu..sekelip mata terang benderang..so kawan2 i lah yang tolong buka lampu untuk korang...(dulu msa bujang selalu jadi tukang buka lampu).

then , i berjalan menuju ke kerusi i..eh nape tempat duduk nih gelap takde lampu..uis..pehal lak nih..takpelah..reda jer..hehe..sampai tempat duduk i sharp 6.30 pagi...hehe..pastu i pegi solat subuh..hah nak gi toilet satu hal lagi..takut..takpe beranikan diri....at last selesai solat subuh..

kembali ke tempat duduk, buka laptop, buka fb..huhu..i sorang jer yang ado...hahaha...memang ar pagi2 buta sapa ada. then meneruskan kerja men ;tagging file'  untuk mentee, kerje yang leceh tapi bila dah siap..cantik jadinya...sbb kali ini i bercita2 nak jadikan semua bebanan kerja i 'DONE"....chaiyok chaiyok...

pukul 9.00 (waktu opiss bermula) barulah semua sampai meriah sikit..daripda sunyi sepi jer...hnmmm...

itulah cerita disebalik i datang awal ke opis harini..ni kol 5 sharp i nak balik dah sb kene amik hubby i kat airport lak...harap2 tak sesat lak kali nih..amin......

Jumaat, 30 Oktober 2009

kerana si cicak....

Semalam setelah pulang dari kerja...makan umah mama..kami balik umah.i bagi perfume yang i beli untuk hubby i ..mood i baik masa tuh....then i n mia  duduk depan tv tengok oasis...tetiba
hb: haaaaaa tu diaaaaa
me: (tercari2 apa dia)
hb: (pandang ke dinding)
me: (huh cicak lagi) -tak layan sangat...sb tengah melayan mia baca buku..
* satu kelemahan i --> i hate cicak so much..do know y , memang tak suka..sebab lembik n melekat-lekat*
* n hubby so 'passion' to kill this pity animal....cicak..sbb maybe cicak suka wat bunyi cak cak cak tu kot...bising....hehehe*
hb: (amik penyapu lidi) then hentak kat dinding)
cicak tuh betul2 melekat kat dinding atas kepala i...
- bila dihentaknyer terpelanting cicak tuh atas i...ekor nye terputus...huhu
me: AAAAAAAAaaaaAAAAaaaa geli ...(terkejut n bangun kegelian)
mia: WAAAAAAWAAAAWAAAAWAAAAWAAA (terkejut sbb i jerit)....sian mia
hb: (silent mode) ---no sorry -->
mia susah nak henti nangis...i dukung dier bawak masuk bilik without say anything...(dalam hati rasa cam hah cicak jatuh atas aku!!!!  memang rosak mood i masa tuh)
me: (tunggu hubby i say sorrry)
hb: (still silent mode)
mia takmo henti nangis gak....then hubby i amik dier ...i pegi mandi....pas mandi i pg lipat kain dlm bilik....
mia tak tido lagi walaupun sebenarnya dia memang betul2 ngantuk...hubby i yang layan dier..skali skala mia masuk bilik baring kat i....so sweet damia..nak tido lah tuh...i masih meneruskan lipat kain..mia pun berlalu pergi..wah ayat!....akhirnya tido gak dier dalam bilik atas katil..mia memang suka katil...hehe
disebabkan takde mood ..i rasa nak tido je..penat gak semalam..duk ngadap laptop seharian siapkan soalan, breakfast n lunch pun tak sempat....dah siap lipat kain, solat then kemas baju untuk bagi kat kebajikan (yang harini lupa nak bawak ke opis) . i dah lupa dah pasal hal cicak tuh..sebab i nih marah sekejap jer....
Tengok damia tido kat katil bestnyer...so i landing lah..bestnyer...lena .....tengah sedap tido..my hubby datang ...
hb: ayang marah ker tadi?
me: taklah( sbb penat mengatasi marah)
hb: nak tido dah?
me: penat....
mia: (tetiba nangis - ngigau lah tuh) (mia nih slalu nak tido ngan papa dier)
so hubby i tidokan dier..terus senyap.....bila papa dier bangun...merenget tak bagi papa dier pegi...so hubby i patah balik..hehehe...kelakar gak...bila damia dah lena..baru hubby i pegi..sambil lalu sebelah i tido dia pegang kaki i (i tau maksudnya--> SORRY) ....so i sambung titon..................babai....nite....
TO my hubby : For now until eternity ,i love u..always n forever... becoz you are MY DESTINY....

Selasa, 27 Oktober 2009

Damia si tecit yang bijaksana

hari minggu yang lepas, kami sefamili jalan-jalan ke IKEA...hehe...saje nak tengok design rumah untuk rumah baru nanti..cewah..(rumah pun taksiap lagi)...damia yang asalnya tido didalam kereta ..terus terbangun biler kami sampai ke tempat parking ikea...hmmm..bab jalan serah padanya..

ramai jugak orang kat sana..sesak gak ar....sampai kat tempat kabinet bilik ,,i ngan hubby tengah sedang leka tengok design almari yang cantek2 nih..mia kami biarkan dia jalan2 sendiri....hehe...tetiba hilang..alahai..i ngan hubby berpusing -pusing cari damia...rupa2 nye kat almari yang ada cermin...tuh...suka tul dia tengok muka sendiri...kelakar tengok reaksi dier..maybe dia rasa seolah2 jumpa ngan kawan dier lah tuh..bercakap, main2 ngan 'kawan dier tuh'..yang paling best part last tuh..siap babai kat kawan dier tuh biler papa dier panggil ..



mia..mia...

Isnin, 26 Oktober 2009

DUHAI CINTAKU.....DAMIA...



sabtu lepas pada tanggal 17 oktober jatuh pada hari deepavali...cuti..best best cuti sabtu.haha...daripada duk umah my hubby cadang nak g jusco nak beli baju damia..hmm then i suggest ke bukit tinggi klang lah..sbb tak ramai orang..so he agree..hehe..  damia pun ske ske..i siapkan smua damianyer kelengkapan, susu, biskut, pampers, baju, then siap...hehe..dalam tengahari baru kuar umah sbb damia tdo dulu pagi tuh...sonok dier erk...on the way, mia takmo tido, duk tengok la kat luar tingkap..ada car ,bus nnn lain2 lah...

sampai kat sana papa parking kat luar jer..stroller damia tak bawak..takpelah damia pun lebih suka jalan sendiri..sampai je kat ground floor, i letak damia kat bawah suh dier jalan sendiri..first reaksi dier...menjerit..suke...aaaaaaaaaAAAAA....pastu jalan sendiri...kejap2 berhenti pandang atas, terpegun agaknye ngan bangunan besar tuh...

then disebabkan lambat sangat nak tunggu dier jalan papa dukung jer..senang..kami naik 1st floor menuju ke jusco...hmmm..damia nampak jer escalator ..suka lagi....


happy nyer dier...babacak..




we are happy family.....

sampai kat tempat baju babi tuh..i trus ker tempat stroller..dengan harapan nak tengok lah umbrella stroller..tapi smuanye berat..ringan lagi stroller damia yang ada tuh..huh...last2 we decide tak perlu beli lah sbb damia jarang duk stroller..so kami bawak jer stroller damia tuh ke perth nanti...damia pun leh jalan sendiri..nak tido jer dier nak stroller....

then kami jalan2 ke harver norman..nak surver sofa untuk rumah baru nanti...masuk jer i terpandang satu sofa tuh cantik..harga pun ANTEEKKK gak..haha..damia ske ske..



papa beli yang ni arh..mia ske ske

dah penat jalan- kami singgah ke foodcourt...makan2 jap..papa belikan makanan,mia n mummy cari meja...hehe...sambil2 tuh...mia nyanyi2...



mummy : " damia nak makan apa?"
mia : " hmmmmm...mia nak biskut mia je ar...
mummy: "gud gurl"



   damia smile....

setelah habis makan..we all balik umah ..titon


 

supercutemummy....ME.... Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting