Isnin, 21 Februari 2011

long long ago..

hai..assalamualaikum....
lamanya tak tulis dalam blog nih...dah berzaman.bukan apa..mummy asyik update blog mekap mummy jer sampai tak sempat nak update yang nih....
setelah lama ditinggalkan rupanya banyak perubahan yg berlaku kat mummy...im pregnant ..sekarang dah 38 minggu...lagi 2weeks nak bb kuar..haha...ni gambo mummy yg latest..
haha jangan terkejut...mummy klu pregnant memang naik badan k...sekarang nih dah 85kg...hayoooo....dulu lepas lahirkan kakak mia, berat mummy last 82kg dan lepas pantang turuuuuunnnnn 62kg..huhu..banyak kan...semua kene diet wooooo...... mummy klu bab diet no hal..dulu pun pg kelas aerobik amik herbalife....haruslah nak jaga body..hahaha.... so kali nih pun sama....diet akan bermula...dan kali nih mummy tekad untuk kelahiran ini... mummy nak breastfeed...dulu masa kakak mia...setitik susu pun takde...mummy rasa daripada pembacaan mummy.... mummy stress....dan betul lah apa yg doktor cakap klu stress memang susu tak keluar...masa dalam pantang kakak mia dulu memang mummy stress sangat....nak tau sebab apa;

pertama: sebab dulu kakak mia selalu nangis...nangis lak jenis yang macam kena pukul tuh waaaaaa...., nasib baik ada nenek tulun mummy...mummy rasa nak meroyan dah....ada satu malam tuh...ngan mummy2 sekali nangis....huhuhuh

kedua: sebab masa tuh mummy tak tau pape kot..sian kakak mia..sampai 11 jenis susu dier minum sebelum dapat susu yang paling sesuai untuk dier....sian kakak mia...mula2 cirit birit, pastu sembelit, muntah...pastu lapar.....huhuhu.last2 dapat gak papa cari susu yang sesuai...Enfalac A+....tu lah kakak mia minum sampai sekarang...(sekarang dag Enfagrow A+)

ketiga : mummy takde support...dorongan dari orang luar dan persekitaran takde...dari apa yang mummy baca... keluarga perlu beri kata2 semangat..dan tolong apa yang boleh contoh suami boleh tolong urut2kan ...hmmm camtu rupayna...nanti mummy suh papa buat....

Jadi
kali nih....mummy tekad nak breastfeed bb nih....biar camner pun mummy nak gak merasa breastfeed..klu tak kuar susu...mummy akan mintak ubat kat doktor..tak kira...jadi mummy perlukan sokongan dari semua pihak...setakat nih...kawan2 mummy semua beri sokongan dan dorongan...papa kurang sikit..cam tak berapa sangat..tapi harap2 nya akan beri sokongan lah kan.... sebab nih pun akan kurang kan beban dier gak.... sokongan dari keluarga sendiri  dan dan keluarga mertua...harapnya jangan bila bb nangis push gak bb minum susu formula...sebenarnya sokongan dari persekitaran pun penting mummy rasa dan ini terbukti dari apa yang mummy baca...mummy rasa mummy patut bagi lah buku yang mummy baca tuh kat papa, keluarga sendiri dan mertua..... supaya mereka2 peka dengan apa yang sepatutnya dilakukan dan buat ...klu tak last2 mummy yang stress...huhhuhuhuhu.....

eh banyak lak nak tulis nih.....
hmmm macam mana lah rupa bb nih kan...klu dulu kakak mia kuar cam anak jepun....


mia mia..... tunggu adik kuar k.....

mummy pun nerves nih...camner lah nanti....huhu


mohon kepada Allah taala semoga dipermudahkan segala nya.....amiiiinnnnnn



2 comments:

yaNa on 22 Februari 2011 12:51 PTG berkata...

wah!
dlm diam2..ko nk msk 2nd bb yer wahyu..
tahniah beb!
iallah..moga sumernye selamat..amen..

~~love irfan~~ on 23 Februari 2011 12:51 PTG berkata...

ayu..moga hepi selalu..jgn stress.. gembira dgn kehadiran chy mata yg ke dua.. slmt myusu kan bb.. kena byk minum air tau ms pantang..minum susu..mkn biar cukup.. pantang biasa2 je..jgn terlalu ortodok..

insyaAllah semua selamat.. amin

 

supercutemummy....ME.... Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting